Prvi 2278 pregleda 13. Mart 2023.

Savršen domaći hleb uz jedan mali trik: Evo recepta!

canva

Svi smo mi u nekom smislu oduševljeni mirisom svežih peciva i hleba, a još kada se ti mirisi šire našom kuhinjom i mi smo sami nešto napravili, onda se radi o posebnom užitku. Ako pak niste ljubitelj mešenja, i za to imamo rešenje: donosimo vam recept za hleb koji se ne mesi, a za njega vam je potrebno svega četiri sastojka

Jedina otežavajuća okolnost je ta što testo za ovaj hleb treba da odstoji nekih 24 sata. Ipak, nemojte dozvoliti da vas ovo zavara jer kako piše Žena, priprema je toliko jednostavna da ćete ga stalno praviti!

 | Author: canva canva

Sastojci:

  • 3 šolje brašna
  • 1 i ¾ kašičice soli
  • ½ kašičica aktivnog suvog kvasca
  • 1 i ½ šolja vode sobne temperature

 | Author: canva canva

Priprema:

U posudi pomešajte brašno, kvasac i so da se sjedine, pa dodajte vodu i mešajte varhačom da dobijete homogenu smesu. Nemojte dodavati više vode iako vam se čini da je smesa previše "tečna". Za ovaj recept ne treba prethodno aktivirati kvasac jer će hleb stajati pre pečenja. Sve što je potrebno je strpljenje. Umešeno testo pokrijte providnom folijom ili krpom pa ostavite u hladnoj prostoriji da stoji 12- 24h. 

Pre nego što premesite testo, rernu uključite na 230 stepeni i u nju stavite posudu sa poklopcem da se greje oko pola sata. Testo oblikujte u loptu na pek papiru koji ste raširili na radnoj površini. Budite brzi i oblikujte ga tako što ćete preklapati ivice. Testo formirajte u širu veknu i pa ostavite da odstoji dok se posuda ne ugreje. 

Hleb sa sve pek papirom prebacite u zagrejanu posudu, poklopite i pecite pola sata. Nakon toga, skinite poklopac i pecite još dvadesetak minuta dok porumeni. Izvadite hleb sa pek papirom na rešetku i ostavite da se ohladi. 

Prijatno!

Tvoja reakcija?