Prvi 274 pregleda 10. Avgust 2023.

Sočna pita sa orasima koju svako može da napravi!

printscreen/canva

Pita sa orasima je klasika u mnogim kuhinjama širom sveta. Ova tradicionalna poslastica je jednostavna za pripremu, a njen ukus i miris obara s nogu. Sa hrskavim korama i bogatim filom od oraha, ova pita je savršena za sve ljubitelje slatkih poslastica. Bez obzira da li je spremate za posebnu priliku ili samo želite da uživate u ukusu ovog klasika, sigurni smo da će vam ovaj recept za pitu sa orasima biti od velike pomoći.

Sastojci:

  • malo kore limuna
  • malo ruma
  • 1 vanilin šeećr
  • po želji prstohvat cimeta u prahu
  • 100 g suvog grožđa po želji
  • jedno jaje za premazivanje

 | Author: printscreen/canva printscreen/canva

Priprema:

Testo


1. Kvasac rastopiti u malo mlakog mleka sa 1 kašičicom šećera i brašna. Ostaviti da se diže na toplom.

2. Brašnu dodati šećer, jaja, sol, rendanu limunovu koru i dignuti kvasac. Zamesiti glatko testo sa mlakim mlekom u kome je otopljen maslac. Testo dobro razvući rukom, pokriti i ostaviti na toplom da se digne.

3. Dignuto testo stavite na brašnjavu podlogu pa podeliti na tri jednaka dela (ako volite deblje pite, testo podelite na dva dela).

4. Svaki deo razvite u pravougaonik dužine tepsije, ne pretanko jer će se fil teško mazati, otprilike 1 cm debelo. Testo mora biti ravnomerno debelo i po mogućnosti razvijeno u što pravilniji pravougaonik. Premazati trećinom fila i po želji posuti suvih grožđem koje je prethodno kratko potopljeno u vrelu vodu, oceđeno i posušeno. Grožđe ne mešati u fil jer se onda on teško razmazuje.

5. Teso urolati pa tako urolano prebaciti u namazanu tepsiju (37x22 cm), premazati bočno (da se ne zalepe) uljem ili otopljenim maslacem i ostaviti pokriveno na toplom da se dižu.

6. Kad su rolne lepo narasle, premazati ih jajetom, staviti u rernu zagrejanu na 200°C i peći 10 minuta. Onda temperaturu smanjiti na 170°C i peći još 30 minuta. Ako pita naglo dobija boju, pokriti je papirom za pečenje.

7. Pečenu pokriti krpom i ohladiti.

8. Kad se ohladi, svaku pitu umotati u streč foliju da se ne suši

 

Fil od oraha


1. Pomešati orahe sa šećerom i vanilin šećerom i preliti vrelim mlekom. Dobro izmešati i ohladiti. U hladno dodati malo ruma i rendanu limunovu koru, a cimet po želji.

2. Pazite da vam fil ne bude suv, jer će se pečene kore odvajati od njega, ali da ne bude ni redak, jer će se korice i fil izmešati (stopiti).

3. Po želji deo šećera možete zameniti medom.

 

Prijatno, uživajte u ovoj sočnoj i ukusnoj piti!

Tvoja reakcija?