Prvi 44 pregleda 08. Maj 2023.

Uživajte u domaćim njokama za manje od sat vremena!

canva

Domaće njoke su jedno od onih jela koja nas vraćaju u detinjstvo, u vreme kada su ih pripremale naše bake i majke. Priprema njoka može izgledati kao pomalo zahtevan zadatak, ali kada se jednom savladaju osnove, možete uživati u ovom ukusnom jelu koje je uvek bolje od kupovnih verzija. U ovom receptu ćemo vam pokazati kako da napravite njoke od krompira, koji će se topiti u ustima i sigurno vas osvojiti. Sledite naš jednostavan recept i pripremite ukusan obrok koji će sigurno zadovoljiti vašu glad!

Sastojci:

  • 3-4 srednja krompira - 750 grama
  • brašno (tip-400) - 400 grama
  • jaja - 3 komada
  • 1 kašičica soli
  • maslac - 50 grama

 | Author: canva canva

Postupak:

Skuvajte krompir u ljusci, oljuštite ga i iseckajte na manje komade. Zatim ispasirajte krompir i dodajte komadić maslaca. Ako je krompir suv, dodajte malo vode. U posebnoj činiji umutite tri jaja sa malo soli, a zatim ih dodajte u ispasirani krompir i mutite varjačom (ili mikserom ako želite da ubrzate proces). Postepeno dodajte brašno dok mutite testo. Ako je testo lepljivo, dodajte malo brašna dok ne postane glatko i kompaktno. Podelite testo na loptice, obmotajte ih providnom folijom i ostavite u frižideru da odstoje pola sata. Nakon toga, rasklagijajte testo, isecite ga na trake i oblikujte u valjke debljine jednog prsta. Nakon što ste oblikovali trake u valjke, pritiskajte ih viljuškom duž cele dužine kako biste dobili klasičan oblik njoka. Potom ih secite na komade veličine od jednog do dva centimetra. Pazite da održavate nož suvim i čistim kako se testo ne bi lepilo i kako ne bi došlo do pucanja njoka. Pre nego što ih spakujete u kesice za zamrzavanje, poslažite njoke na poslužavnik i ostavite u zamrzivaču 20 minuta da se stegnu. Ako ih odmah spakujete u kesice, možete se suočiti sa slepljivanjem. Na kraju, stavite njoke u kesice i odložite u zamrzivač. 

Kada ogladnite, imate spremne njoke u kojima ćete definitivno uživati, prijatno!

Tvoja reakcija?